A Gízai Piramisok és a Szfinx legendája

 In English – Memories of a Travel Addict Chick: The Pyramids of Giza and the Legend of the Sphinx

Amikor néhány évvel ezelőtt meglátogattam a piramisokat Gizában, miközben egész télen Egyiptomban dolgoztam, az egyik álmom vált valóra. Fenséges, fenomenális, óriási minden értelemben. Azt gondoltam ott állva érezni fogom a több ezer éves történelmet, megismerem és megértem az ókori kultúrát. Ez nem történt igy, mert az állandó nyaggatás, hogy képeslapot vagy valami 5 c ajándékot 10 $-ért vegyek, inkább tönkre tette a légkört. Ha ez nem zavarja Önt (kit nem zavarna), akkor nem lesz keserű érzése utána. Őszintén szólva akkoriban nekem volt, de most visszaemlékezve és a képeimet nézve, nem érzem ezt. Szerencsésnek érzem magam, hogy láttam.
Cairo_078_Fotor

Cairo_031_Fotorcc_Fotor

Cairo_060_Fotor

Hurghada-ból nagyon korán kezdődött a kirándulás, ha jól emlékszem éjfélkor, majd körülbelül 450 km, ami 5-6 órát jelent busszal ahhoz, hogy odaérjen az ember. Az utazás alatt mindenki aludt a buszon, talán láttuk a napfelkeltét, nem emlékszem.

Először az Egyiptomi Múzeumot néztük meg, Kairóban, ami az egyik legjobb múzeum a világon, véleményem szerint! Több ezer műtárgy, múmia látható üveg dobozokban (ez volt a kedvencem), a híres Tutanhamon arany maszk stb … Kár, hogy nem volt szabad bevinni a kamerát.
Cairo_007Aztán a piramisok és a szfinx következett. Lehet busszal /jeep-el megnézni a látnivalokat vagy gyalog, lehet tevén/szamáron lovagolni. Mivel a látvanyosságok megtekintése nem igényel semmilyen részletes leírást, inkább néhány érdekes infokat osztok meg, amit a piramisokrol és a szfinxről találtam.

 A Gizai piramisok

 • A Gizai piramisok 3 piramist jelent: a Nagy piramis (Cheops vagy Khufu piramis) és a kisebb Khafre piramis és a Menkaure piramis.
 • Giza piramisai a legrégebbi és egyetlen maradványa az Ókori hét csodának. Ez a lista tartalmazta az Alexandriai Világítótornyot, a Rodoszi Kolosszust, a Zeus szobrot az Olimpián, az Artemisz templomot Törökországban.
 • Gizai három piramis a leghíresebb Egyiptomban, de több mint 130 más piramis található az ókori Egyiptom területén.
 • Egyiptomban minden piramis a Nílus nyugati partján fekszik, mert minden este a nap ott nyugszik le, nyugat a halottak királyságát jelképezi.
 • Több mint 100 ezer ember vett részt Giza piramisainak építésében és nem voltak rabszolgák, mint korábban gondolták, hanem fizetett dolgozók.
 • A Nagy Piramist körülbelül i.e. 2560 körül építették, így több mint 4500 éves.
 • A Nagy Piramis Khufu sírjaként épült, aki a második dinasztia második fáraója volt.
 • Tudósok szerint 20 év alatt épitették több mint 2 millió kőtömbből, amelyek 2-50 tonna súlyúak voltak. Továbbra is rejtély , miként szállították a köveket a 800 km-re fekvő Aszuánból.
 • A piramis építésénél naponta körülbelül 800 tonna követ tettek a helyére. Ez több mint 12 tömb minden órában, éjjel és nappal.
 • Ez volt a világ legnagyobb épülete 3800 évig, több mint 140 méter.
 • Régen fehér burkolattal borították be, amelyet lecsiszoltak, hogy tükrözze a napsugarakat. Az ókori egyiptomiak “Égi fénynek ” -nek hívták.
 • Ez egy igazi remekmű, olyan pontossággal épült, hogy a jelenlegi technológiánk nem képes, hogy reprodukálja.

Cairo_070_Fotorh

Cairo_051

Piramisokat a világ több részén építettek civilizációk . Néhány érdekes tény, amit a piramisokról találtam a “Világ piramisok” honlapján.

Senki sem tudja, hány piramis lehet a világon, sokat még mindig nem fedeztek fel. Amit a tudósok tudnak:

 • A világhírű piramisok helye Egyiptom, mintegy 120 piramis található ott
 • A piramisok fő területe Latin-Amerika: kb 230-250 piramis van a Yucatan félszigeten. Guatemalában az El Mirador ősi maja városban több mint 30 piramis és itt van a a legmagasabb a La Danta piramis, 172 méter, 26 méterrel magasabb, mint a nagy piramis Egyiptomban! A guatemalai piramisok száma 300-400 körül van. Mexikóval, Belize-vel, Hondurasszal és Salvador-al együtt kb 1000 piramis van!
 • Piramis-halmok vannak Észak-Amerikában, pl. Monks Mound St. Luis-ban, Illinois-ban
 • Dél-Amerikában piramisok vannak Peruban
 • Európában vannak piramisok Görögországban, Spanyolországban, Franciaországban, Szicíliában, Tenerife-én, Angliá-ban.
 • Ázsiában több, mint 200 piramis van Kínában. Délkelet-Ázsiában 20 piramist fedeztek fel eddig Kambodzsában és Indonéziában
 • Piramisok vannak az Óceánokban is: A kutatók 3 víz alatti piramist és néhány elpusztult piramist találtak a kubai tengerpart közelében.

Cairo_029_Fotor

Cairo_050

Cairo_033_FotorA Szfinx szobra a három piramis előtt található, ez a világ legrégebbi ismert szobra. A régészek úgy vélik, hogy a szfinxet bevakolták, majd mélyvörös színűre festették. A szobor zarándokhely volt.
Cairo_092

Cairo_082

A szfinx legendája

A görög szakirodalom szerint van egy legenda: egy söorny, a Szfinx, akinek emberi feje és oroszlán teste volt, meggyilkolta azokat az utazókat Thébába menet, akik nem tudták megválaszolni a találos kérdését: “Melyik teremtmény jár négy lábon reggel, két lábon délben, hármon este?”

Végül Ödipusz meg tudta oldani a rejtvényt: “Az Ember”, csecsemőként 4 lábon jár mert kúszik-mászik, felnőttként két lábon sétál, majd öregkorában botra támaszkodva 3 lábon jár. A szfinxnek egy másik találos kérdése is van (alig ismert, én sem ismertem : “Két nővér van: az első életet ad a másodiknak, a második pedig cserébe életet ad az elsőnek. Ki ez a két nővér? ” A válasz az éjjel és a nappal. Miután Ödipusz megoldotta a rejtvényt, a Szfinx annyira elszomorodott, hogy levetette magát Théba falárol. Ödipusz számára sem sült olyan jól a dolog, a város királyává tették, miután megölte a szörnyet, végül az anyjával, a királynővel hált együtt (tudta nélkül korábban megölte a saját apját).

Ezek az információk, amiket találtam ezekről a műemlékekről Gizában. Érdekes ugye?

A nap végén természetesen visszatértünk Hurghadába, hullafáradtan. Jó emlékeim vannak a kirándulásról …

Vicky

Advertisements

One thought on “A Gízai Piramisok és a Szfinx legendája

Add yours

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

Create a free website or blog at WordPress.com.

Up ↑

%d bloggers like this: