SZOZOPOL vagy NESSZEBÁR – Két gyönyörű város a Fekete-tenger partján

United-Kingdom-icon In English – Memories of a Travel Addict Chick: Sozopol vs Nessebar – Two beautiful Towns on the Black Sea Coast

Nem mindenki menne nyaralni Bulgáriába. Itt a táj nem olyan izgalmas, mint Lanzaroten (nem, itt hegyek és tavak vannak, mint a Rilai 7 tó), nincs olyan gazdag kultúrája, mint például Szicíliának, nincsenek olyan csodálatos strandok, mint például a Maldív-szigeteken, csak néhány példa, ami épp most eszembe jut. De van néhány dolog, amit itt látni kell Napospart közelében. Nem a Naposparton, mert itt nincs mit látni, maximum a több mint 400 szállodát, több ezer üzletet, éttermet, bárt, szórakozóhelyet.
Itt érdemes megnézni NESSZEBÁR városát, amely az UNESCO világörökségi listáján szerepel és az egy kicsit messzebb található SZOZOPOL-t.
Nessebar_16

Nessebar_53

Nessebar_37

DSC_1271

Szozopolba mehetnek busszal vagy részt vehetnek szervezett kiránduláson – ami sokkal kényelmesebb – és akkor nem csak Szozopolt fogják látni, hanem a Ropotamo folyót is.
DSC_1179_FotorEz egy Természetvedelmi rezervátum, sok madárfaj, hal él itt és egy rövid hajóúton is részt lehet venni. A Ropotamot a bolgár Amazonasnak is nevezik, mert annyira egzotikus …

Szozopol a Fekete-tenger partjának egyik legrégebbi városa Bulgáriában. Hosszú története van: görög kolónia volt (Apollonia), a bizánci, bolgár és oszmán birodalmak része, Bulgáriához tartozik a 19. század óta.
DSC_1214h

DSC_1209b

DSC_1252

DSC_1248
A város tele van macskaköves utcákkal és csinos kis faházakkal.
DSC_1273

DSC_1235

DSC_1277

DSC_1276b

DSC_1269Vannak gyönyörű strandok is,

egy kikötő kis csónakokkal
DSC_1344_Fotorés egy tengerparti sétány.

Ne felejtsük el, hogy a Régészeti Múzeumban megtalálható a szozopoli Vámpír maradványa: Egy csontváz, aminek a szíve egy karóval van átfúrva. Egy nagyon kegyetlen nemesember lehetett és a helyiek igy akarták elérni, nehogy visszatérjen a tulvilágról. Nos, itt vannak hasonlóak, Románia a gróf Drakulával a közelben van….

Nesszebár nagyon hasonlít Szozopolhoz és nincs is olyan messze Naposparttól. Busszal vagy kis turistavonatokkal lehet eljutni oda. Kissé elvesztem Nesszebár utcáin, amikor először ott voltam, az utcák nagyon hasonlóak, de be kell vallanom, én sokkal bájosabbnak találtam, mint Szozopolt.

Egy félszigeten található, több mint 3000 éves történelemmel rendelkezik. Thrák település volt, majd a görögök jöttek, a rómaiak, a bizánci birodalom része volt, a bolgár birodalomé, az Oszmán birodalomé és lassan a 19. századtól kezdett fejlődni.
Nesszebár szimbóluma az óváros bejáratánál található szélmalom.
Nessebar_40

Nessebar_46
A legfontosabb látnivalók a 40 ortodox templom (néhánynak csak romjai)
Nessebar_05

Nessebar_02

Nessebar_38

Nessebar_31 és a faházak.
Nessebar_20

Nessebar_30

Nessebar_55

A XIX. Században épült faházak (hasonlóak vannak Szozopolban) nagyon romantikusak 🙂

Nesszebár vagy Szozopol
Nesszebár közelebb van Naposparthoz, Szozopol messzebb van. Nesszebár gyönyörűbb (véleményem szerint) a kis keskeny utcákkal és a sok faházzal, Szozopol csendesebb, kevesebb turistát lehet találni. Nesszebárban több étterem található (bolgár, hal stb.), mint Szozopolban.
Nessebar_25
Az Önök döntése, melyiket látogatják meg, azt javasolnám mindkettőt, ha már a közelben vannak.
Vicky

Advertisements

One thought on “SZOZOPOL vagy NESSZEBÁR – Két gyönyörű város a Fekete-tenger partján

Add yours

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

Create a free website or blog at WordPress.com.

Up ↑

%d bloggers like this: