Nem félünk a Kapucinus katakombáktól és a Szörny Villától Szicíliában

 In English – Memories of a Travel Addict Chick: Who is afraid of the Capuchin Catacombs and the Monster Villa in Sicily?

Szerettem Szicíliát, bárcsak visszamehetnék oda. 2014. Nyarát Giardini Naxos / Taorminában töltöttem, itt olvashatnak erről néhány történetet:

Sokszor utaztam Palermoba, Szicília fővárosába, a sziget kulturális központjába.
Villa Palagonia_38_Fotor

Villa Palagonia_24_Fotor

Collage_Fotor

Az egyik leglenyűgözőbb hely, ha nem félnek meglátogatni, a Kapucinus kolostor katakombái (Catacombe dei Cappuccini), ahol 8000 ember mumifikált teste és csontváza található, akik a 17.-19. század között haltak meg. Nemek, vallás, szakmák szerint vannak csoportosítva és van egy külön rész a szüzek számára. Nem szabad bent képeket készíteni, de mivel mindenki körülöttem “megszegte a szabályt” gondoltam én is követem a példájukat…:)
Palermo_40_Capucchini_Fotor

Palermo_39_Capucchini

Palermo_36_Capucchini_Fotor

Palermo_35_Capucchiniv_FotorA 16. században kezdtek el ide szerzeteseket temetni, de idővel státusz szimbólum lett és egyre többen akarták itt meglelni végső nyughelyüket. Az embereket korabeli ruhákba öltöztették és a katakombákat az elhunyt rokonai adományai révén tartották fenn. Ha az adományok megszüntek a testeket egy polcra tették és ott maradtak mindaddig, amig újra nem kezdett befolyni a kivánt összeg.
Az utolsó, akit ide temettek Rosalia volt, egy 2 éves kislány, aki az 1920-as években halt meg. Egy folyosó közepén egy üvegkoporsóban fekszik. Nagyon ijesztő látvány. A Katakombák a Via Cappuccini-on vannak. Csak erős idegzetüeknek ajánlom, mert egyedülálló, de ugyanakkor megrázó élmény. Nézzék meg az arcomat, mikor jöttem felfelé a mélyböl.
Palermo_42_Capucchini

Egy másik ijesztő történet Bagheria-ban nem messze Palermo-tól esett velem. A helyi arisztokrácia először Palermoba költözött (gyönyörű paloták vannak sajnos romokban, mert a legtöbbet a II. Világháború óta nem újították fel). Később a gazdagok és híresek vidékre költöztek és Bagheria nagyon jó hely volt a villáik építéséhez. A leghíresebb a Villa Palagonia vagy “Szörny Villa” (Villa dei Mostri), egy 18. századi palota. Nem könnyű megtalálni, csak néhány táblát láttam az úton, ami a villa felé mutatott. A bejáratnál már látni néhány vicces teremtményt, de ezek korántsem olyanok, mint a villán belüliek, egyáltalán nem olyan ijesztőek.
Villa Palagonia_01bbb_Fotor
Miután belépnek, egy hosszú út vezet a palotába, a kő fal tetején mintegy 200 szobor találhato.
Villa Palagonia_02bv_Fotor

Villa Palagonia_33_Fotor
A szörnyeket tipikus barokk stilusban faragták, rendkivül groteszk látványt nyújtanak. Vannak, amiknek emberi feje és állati teste van, zenészek, félelmetes kisértetszerű nők, deformált testű teremtmények… stb.
Villa Palagonia_44_Fotor

Villa Palagonia_39_Fotor

Villa Palagonia_29b_Fotorbhbh

Villa Palagonia_25_Fotor

Villa Palagonia_22_Fotor

Villa Palagonia_20

Villa Palagonia_18_Fotor
Azt mondják, hogy a tulajdonos, aki a kastélyt szörnyekkel töltötte tele, őrült volt, de ennek ellenére már a múltban is mindenki szerette volna látni a villa szörnyeit. Még Goethe is meglátogatta a parkot, hogy megcsodálja a szobrokat. Sajnálatos, hogy manapság már nem olyan népszerű. Csak véletlenül találtam én is a villárol az interneten információit. Talán jobban kéne hirdetnie magát.
Maga a villa gazdagon díszített, tükrök a mennyezeten, márvány, díszités a falakon, de azt hiszem, egy felújítás egy kicsit felturbozná a turizmust. Na ok ez magántulajdon, de akkor is…
Villa Palagonia_13_Fotor

Villa Palagonia_12_Fotor

Villa Palagonia_09c

Villa Palagonia_08_Fotor

Villa Palagonia_06vv_Fotor

Villa Palagonia_03b

Villa Palagonia_45Olyan volt, mintha egy kisértettörténetben lettem volna, nem jönnék ide naplemente után az egyszer biztos…
Vicky

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

Create a free website or blog at WordPress.com.

Up ↑

%d bloggers like this: